Sajtos roló glutén, cukormentesen, lassan felszívódó szénhidrátból

Isteni finom. Egy hibája van nehéz megállni, hogy ne fald fel :) Viszont egy egész délutáni elfoglaltság, de megéri. Ajánlom mindenkinek, aki glutén érzékeny és cukorbeteg, valamiunt lassan felszívódó szénhidrátot fogyaszt. Ir kombatibilis.

Már régóta tervben volt, hogy megkísérlem elkészíteni. Karácsoónyra kaptam hozzá kúpot, így most adott volt, hogy el kell készítenem. Cserepes Ágnes sajtos pogácsa receptjét alakítottam egy kicsit a tésztához. 12 db készült az adott mennyiségekből. Nagyon finom, de sajnos egy délutáni elfoglaltság, de megéri <3. Kalóriában bővelkedik, de a szénhidráttratlma teljesen rendben van. 

Tészta:

Mindent beleteszek egy keverőtálbaés dagsztom a legnagoybb fokozaton kb 4-5 percig. Az élesztőt sem kell felfuttatni. Kelesztem 40 percig meleg helyen (nálam kelsztőtálban kelt) majd kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, sajtot reszelek rá és hajtogatom. Újra kelesztem 20 percig majd újra nyújtom, megkenem megint vajjal, sajtot reszelek rá, hajtogatom. és megint kinyújtom, nagyon vékonyra. Csíkokra vágom. úgy, hogy a 12 kúpra elegendő legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és megknem tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső fokozaton aranybarnára sütöm. Hagyom khűlni, majd lehúzom a kúpokról.

Amíg kelt a tészta elkészítettem a krémet.

Krém:

  • 4 db tojássárgája
  • 40 g barna rizsliszt (itt beszerhető:glutenstopshop.hu)
  • 400 ml tej
  • 80 g puha vaj
  • 100 g tömlős sajt
  • 75 g füstöltsajt
  • 75 g reszelt sajt ízlés szerint +75 g a forgatáshoz (díszítéshez)
  • só, bors ízlés szerint

A krémhez a tojássárgájákat egy lábasba törjük, hozzáadunk kevés tejet, beleszórjuk a lisztet, sót, borsot, és kevergetés közben felöntjük a maradék tejjel. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben puding állagúra sűrítjük. majd belekevrjükK a tömlős sajtot és a 150 g reszelt sajtokat. A tűzről levéle a puha vajat is adjuk hozzá, Majd tegyük hűtőbe jól lehűlni. Nyomózsákból beletöltjük a tésztarolókba, a két végüket pedig reszelt sajtba nyomjuk.

1 db szénhidráttratlma: 18,47 g