Mivel nálunk már a COVID vírus megjelenése óta nem lehet kapni élesztőt elkezdetm kíséletezni a gluténmentes kovásszal. Nagyon jó sikerült. Néhány dolgot már sütüttem vele: olívás stanglit, cipót, fahéjas csigát, kuglófot, sőt még nem gluténmentes teljes kiörlésű cipót is. Hamarosan hozom ezeknek a receptjeit is, de most maradjunk a kovásznál.
Hozzávalók:
Elkészítés:
- nap 40g víz és liszteket elkeverni, egy napig állni hagyjuk langyos helyen
- nap ismét 40g víz és 40g liszt, majd újabb nap pihenés
- nap ismét 40g víz és 40g liszt, majd újabb nap pihenés
- nap 2/3 anyagot eldobjuk, majd a maradékhoz 1/3 víz és 1/3 liszt
Ezt tovább kell folyamatosan, míg savanykás, gyümölcsös illata lesz. Kb. 6-7 nap után már használható. Hígabb anyag gyorsabban érik.
Amikor nem használjuk tegyük be a hűtőbe. Mielőtt használjuk vegyük ki belőle, etessük meg, azt is ami az üvegben van . A kivett kovászt 2-2,5 órát érleljük, az üvegben lévőt tegyük vissza a hűtőbe.