Gluténmentes kovász

Már régóta érett bennem a gondolat, hogy kipróbáljam a kovászt. Most meg is valósítottam gluténmentesen, lassan felszívodó lisztekből.

Mivel nálunk már a COVID vírus megjelenése óta nem lehet kapni élesztőt elkezdetm kíséletezni a gluténmentes kovásszal. Nagyon jó sikerült. Néhány dolgot már sütüttem vele: olívás stanglit, cipót, fahéjas csigát, kuglófot, sőt még nem gluténmentes teljes kiörlésű cipót is. Hamarosan hozom ezeknek a receptjeit is, de most maradjunk a kovásznál.

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. nap  40g víz és liszteket elkeverni, egy napig állni hagyjuk langyos helyen
  2. nap  ismét 40g víz és 40g liszt, majd újabb nap pihenés
  3. nap  ismét 40g víz és 40g liszt, majd újabb nap pihenés
  4. nap  2/3 anyagot eldobjuk, majd a maradékhoz 1/3 víz és 1/3 liszt

Ezt tovább kell folyamatosan, míg savanykás, gyümölcsös illata lesz. Kb. 6-7 nap után már használható. Hígabb anyag gyorsabban érik.

Amikor nem használjuk tegyük be a hűtőbe. Mielőtt használjuk vegyük ki belőle, etessük meg, azt is ami az üvegben van . A kivett kovászt 2-2,5 órát érleljük, az üvegben lévőt tegyük vissza a hűtőbe.