Inzulinpumpa

Az inzulinpumpa előnyeiről, használati tapasztalatokról

A gyermekkori cukorbetegség kapcsán van néhány kérdés, amit szeretnék körül járni:

Az első, az inzulint milyen formában tudjuk kívülről bejuttatni a szervezetünkbe. Ennek jelen pillanatban Magyarországon két lehetéséges módja van. Úgynevezett pennel, vagy inzulinpumpával. 9 éves koromtól pent használtam, ám 2 éve úgy döntöttem, megpróbálom a pumpát, melytől az egészségi állapotom (vércukorétékek) javulást vártam. Nem is váratott sokáig magára, alig 2 havi használat után mérhető volt a javulás. 8,2 % HbA1C értékről. indultam és 7,8%-ra javult ezen rövid idő alatt. Több gyártó, illetve forgalmazó kínál inzulinpumpát, de én most nem konkrét termékről, hanem általánosságban az inzulinpumpa használatáról, működéséről szeretnék szólni.

Inzulinpumpa

Mire jó? Mikor? Kinek? Hány éves kortól használható?

Mit tud az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpa egy olyan inzulin-adagolószerkezet, ami a lehető legjobban képes ellensúlyozni a napi ritmust mutató, állandóan változó vércukorszintet, tudja imitálni a hasnyálmirigy működést leginkább. Segítségével kivédhető az alkonyi és hajnali jelenség (Somogyi-effektus), mert nagyon apró adagokban, egységekben is képes rövid időközönként (hárompercenként) adagolni az inzulint.

 Az inzulinpumpa egy inzulint tároló és adagolásának beállítását lehetővé tevő alapegységből, valamint egy csövecskéből áll, amin keresztül az inzulin eljut a bőr alá bevezetett kanálhoz, amit egy apró tapasszal tudunk rögzíteni, Ennek cseréje 2-3 naponta szükséges. A pumpához különböző kiegészítők kaphatóak (készíthetőek), melynek segítségével akár öltözködéstől függően, több helyre elhelyezhetőké a testen (kar, comb, derék, melltartó).A legtöbb ma rendelkezésre álló inzulinpumpa nem képes a vércukorszint folyamatos mérésére, és nem állítja be automatikusan az adagolást, de az igényeknek, élethelyzetnek megfelelően programozható. Manapság elég sok pumpa alkalmas az állandó vércukorszint montírozására (szöveti cukormérés), ezt hívják szenzornak (CGM). Egy másik kanüllel, melyre a cukormérő egység kerül, ennek segítségével az inzulinpumpa alkalmas az állandó glüköz mérésre, mellyel könnyebb az ideális vércukorszint elérése. A pumpa használatával csökkenthető az alacsony vércukorszintet jelentő állapot előfordulása. A szenzoros inzulinpumpa az első olyan rendszer, ami egyesíti az inzulinpumpa funkcióit és a folyamatos szöveti cukormérést. Ezáltal jelenleg a lehető legpontosabb inzulinpumpás diabétesz-kezelést teszi lehetővé. Így amikor szükséges hatékonyabban lehet beavatkozni az inzulin-kezelésbe.

Inzulinpumpa - Kinek alkalmas és kinek nem?

A pumpakezelés csak meghatározott esetekben adható. Gyermekkorban legalább 1 éve fennálló 1-es típusú diabétesz esetén alkalmazhatjuk, abban az esetben, ha más terápiával a vércukorszintek nem tarthatóak egyensúlyban, illetve, ha gyakori a hipoglikémia, amit nem vesz észre a beteg, emellett a HbA1C érték is emelkedő tendenciát mutat. A pumpakezelés előfeltétele, hogy a beteg jól ismerje a diabétesz kezelését, a diéta alapelveit, és képes legyen megfelelő módon dönteni, ha változtatni kell a terápián.Mivel a szenzoros pumpával lehetséges a szöveti cukormérés és annak azonnali monitorozása, a bepumpálandó inzulin mennyiségének változtatásával azonnal lehet reagálni a változó glükóz-értékekre. A beállítást a jól képzett diabéteszes gyermekeknek vagy szüleiknek kell elvégezni.

Indikátorok:

  • HbA1c-értéke ismételten >7,0%, prekoncepcionális gondozás során >6,5%, vagy
  • napi vércukoringadozása jelentős (>=10,0 mmol/l), vagy  hajnali jelenség igazolható (reggeli éhomi vércukor ismételten >8,0 mmol/l), vagy 
  • havonta legalább 3 alkalommal észlelhető klinikai tünetekkel járó hypoglykaemia,vagy 
  • hypoglykaemiaérzet csökkenése vagy elvesztése dokumentálható,vagy 
  • súlyos hypoglykaemia (vércukor <3,0 mmol/l) jelentkezik legalább 1 ízben 6 hónap alatt.

Hány éves kortól tudják a fiatalok egyedül használni az inzulinpumpát, illetve tudják egyáltalán önállóan adagolni az inzulint?

A pumpa adagolásának beállítása mindig az orvos-szülő-beteg együttes megbeszélése után történik. A technikai része az alkalmazásnak segítséggel akár már kisded korban is lehetséges. Az étkezéskor adagolandó mennyiséget a gyermekek egyedül általában 6-7 éves kortól tudják már megadni.

Költséges áldás, megéri!

Az inzulinpumpa négyéves kihordási időre írható fel. Ára mintegy 1 000 000 forint, aminek gyermekkorban 90 százalékát finanszírozza az OEP. A fennmaradó összeget a szülők részletekben is fizethetik. Ehhez jön a szerelékekre és cserélendő kanül tűkre költendő havi 6-7000 forint.  A pumpa költségének csökkentéséhez a krónikus beteg gyermekek esetén az önkormányzat szociális osztályától lehet és érdemes támogatásért folyamodni. Személyes meggyőződésem, - mondja a doktornő, - hogy mindenkinek, aki "el tudja viselni" az inzulinpumpa folyamatos viselésből adódó kötöttségeket, hasznos lehet a pumpa, hiszen az étkezések szabadságát, az élet egyszerűsödését és a diabétesz-kezelés könnyebbé válását teszi lehetővé. A szenzoros inzulinpumpa segítségével az extrémsportok, a síelés vagy a küzdősportok is lehetővé válnak, hiszen a glükózszint változását is jelzi, és ezáltal ki lehet védeni az alacsony vércukorértékeket. Az egyik első inzulinpumpás gyermekünk egy a pumpa kezelés kezdetén 3 éves kisfiú, aki a diabétesz mellett lisztérzékeny és pajzsmirigybeteg is. Az ő életét hihetetlenül megkönnyítette a pumpahasználat. Elevenebbé, élénkebbé, jobb kedvűvé és jó értelemben véve "válogatósabbá" vált.

Az én tapasztalataim is hasonlóak, én is csak köszönni tudok az inzulinpumpának. Nekem még csak alig 2 éve van a birtokomban a „kis Mikrobi” (mert így hívják), de már most nagyon sokat javultak az értékeim, és ami azt hiszem a legfontosabb a közérzetem és az életminőségem J A kis szerkezetnek köszönhetem a most 9 hónapos egészséges kisfiam :D Természetes tisztában kell lenni, hogy nyilván ennek is vannak előnyei és hátrányai, mint mindennek az életben és valóban nem olcsó, de nekem minden pénzt és energiát megér, hogy egészségesebb legyek !