Nem is értem kalácsot miért csak húsvétkor csinálok, pedig igazán megérdemelné, hogy máskor is elővegyem a receptet :) A gluténmentesség mellett cukrot és laktózt sem tartalmaz. A párom szerint olyan mintha búzás lenne.
A cukor helyett eritritet használtam. Annyit változtattam, hogy a fehér részbe mazsolát tettem, és porélesztőt használtam, valamint xantán mixet tettem bele.
Hozzávalók:
- 12 dkg Nutri free mix per Pane
- 12 dkg Beiker
- 12 dkg Schar mixB
- 1 teáskanál utifűmaghéj
- 1,2 dl víz
- 1 tojás
- 1 csomag porélesztő
- 2 evőkanál eritrit
- 1 csipet só
- 1,8 dl laktózmentes tejszín (langyosítva)
- 0,2 dl langyos tej
- fél csomag Nutri free mix xantano
Kakaós tésztához:
- 1 evőkanál holland kakópor
- 1 evőkanál víz
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál laktózmentes tejszín
A vízbe beráztattam az utifűmaghéjat amíg kocsonyás nem lesz. Közben a 0.2 dl langyos tejbe felfuttattam az élesztőt. A többi hozzávalót egy tálba tettem, majd az élesztővel, és az utifűmaghéjjal, a langyos tejszínnel alaposan kidagasztottam. Ketté szedtem a tésztát, az egyik fehér részbe kevertem a mazsolát, a másikba a kakaót és a vizet. Mindkét tésztából két-két 40 cm-es rudat sodortam és összefontam. Elvben négyes fonással, de nekem nem sikerült túl jól :) Majd lekentem a tojássárgájával elkevert tejszínnel és egy órát hagytam kelni az ajtóra zárt konyhában. Majd még egyszer lekentem. Előmelegített 170-fokos sütőben 30 perc alatt sült meg.
Az egész kalács szénhidráttartalma : 299,7 g
Köszönet Dobos Beának a receptért