Idén több verziót készítettem, hogy mindenki ízlésének, diétájának megfelelő legyen a választék :) Legjobban kalács állaga a Szafi lisztből készült kalácsnak van. A másik két kalács morzsálódik és jobban törik, de nagyon finom.
Cukor, glutén, élesztő és tejmentes és szénhidrátszegény kalács.
Hozzávalók:
-
-
-
1 g só
-
10 g bio citromhéj
-
2 db tojás (ezek nagyobbak, mert piaciak)
-
3 db tojás fehérje (ezek nagyobbak, mert piaciak, de ha kisebbek, akkor 4 db kell)
-
20 g folyékony kókuszolaj
-
20 g frissen facsart citromlé
-
50 g langyos kókusztej
- 1 teáskanál vanília őrlemény
Sütés előtti kenéshez:
- 5 g tojássárga
- 10 g kókusztej
Mérjük ki egy edénybe a folyékony hozzávalókat, kézi habverővel keverjük jól el, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és dolgozzuk csomómentesre. 10 Percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tojássárgáját keverjük el a kókusztejjel. A pihentetési idő letelte után gyúrjuk át lisztezett felületen. Osszuk el 4 részre és nyújtsuk 30 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Nem túl szorosan fonjuk össze. Kenjük meg a tojássárgájával. Majd tegyük a sütőbe és 200 fokon kb. 50 perc alatt süssük készre. Ha megsült tegyük át rácsra és ott hagyjuk kihűlni.
Szénhidrát tartalma 100 g-ban: 23 gramm
A második kalács élesztővel készült, talán kicsit olcsóbb verzió. Glutén, cukormentes ch csökkentett.
Hozzávalók:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vízbe áztassuk be az útifűmaghéjat. 0,7 dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Addig mérjük ki a többi alapanyagot egy tálba. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt és a kocsonyás állagú útifűmaghéjat. Majd a tojás sárgáját és maradék langyos tejjel, és az olvasztott vajat, dagasszuk 5-6 percig. Kb másfél órát kelesszük.Lisztezett felületen gyúrjuk át, Válasszuk szét 3 felé a tésztát, majd nyújtsuk kb 23 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Fonjuk őket össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk kelni 30 percet. Süssük kb. 35 percig, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Az egész kalács szénhidrát tartalma: 294,82 gramm
A harmadik kalács is szénhidrát csökkentett a lassan felszívódó lisztek miatt, valamint glutén és cukormentes.
Hozzávalók:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mérjük ki a liszteket a szódabikarbónát, a vaníliát, citromhéjat, az útifűmaghéjat és az édesítőszert egy tálba. Adjuk hozzá a citromlevet, a langyos tejet és az olvasztott vajat. Lisztezett felületen gyúrjuk át, Válasszuk szét 3 felé a tésztát, majd nyújtsuk kb 23 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Fonjuk őket össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük kb. 35 percig, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Az egész kalács szénhidrát tartalma: 156 gramm