Húsvéti kalács verziók

Próbáltam mindenki igényeinek és pénztárcájának megfelelő kalácsokat sütni. Készült három verzió remélem mindenki megtalálja a neki valót. Mindegyik ch csökkentett, cukor és gluténmentes, de van tejmentes is. Mindhárom IR diétába is illeszthető.

Idén több verziót készítettem, hogy mindenki ízlésének, diétájának megfelelő legyen a választék :) Legjobban kalács állaga a Szafi lisztből készült kalácsnak van. A másik két kalács morzsálódik és jobban törik, de nagyon finom.

Cukor, glutén, élesztő és tejmentes és szénhidrátszegény kalács.

Hozzávalók:

  • 200 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér és péksütemény lisztkeverék  (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 25 g Szafi Reform negyedannyi édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 1 g só
  • 10 g bio citromhéj
  • 2 db tojás (ezek nagyobbak, mert piaciak)
  • 3 db tojás fehérje (ezek nagyobbak, mert piaciak, de ha kisebbek, akkor 4 db kell)
  • 20 g folyékony kókuszolaj
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 50 g langyos kókusztej
  • 1 teáskanál vanília őrlemény

Sütés előtti kenéshez:

  • 5 g tojássárga
  • 10 g kókusztej

Mérjük ki egy edénybe a folyékony hozzávalókat, kézi habverővel keverjük jól el, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és dolgozzuk csomómentesre. 10 Percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A tojássárgáját keverjük el a kókusztejjel. A pihentetési idő letelte után gyúrjuk át lisztezett felületen. Osszuk el 4 részre és nyújtsuk 30 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Nem túl szorosan fonjuk össze.  Kenjük meg a tojássárgájával. Majd tegyük a sütőbe és 200 fokon kb. 50 perc alatt süssük készre. Ha megsült tegyük át rácsra és ott hagyjuk kihűlni.

Szénhidrát tartalma 100 g-ban: 23 gramm
 

 

A második kalács élesztővel készült, talán kicsit olcsóbb verzió. Glutén, cukormentes ch csökkentett.

Hozzávalók:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vízbe áztassuk be az útifűmaghéjat. 0,7 dl  langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Addig mérjük ki a többi alapanyagot egy tálba. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt és a kocsonyás állagú útifűmaghéjat. Majd a tojás  sárgáját és maradék langyos tejjel, és az olvasztott vajat, dagasszuk 5-6 percig. Kb másfél órát kelesszük.Lisztezett felületen gyúrjuk át, Válasszuk szét 3 felé a tésztát, majd nyújtsuk kb 23 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Fonjuk őket össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk kelni 30 percet. Süssük kb. 35 percig, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Az egész kalács szénhidrát tartalma: 294,82 gramm

 A harmadik kalács is szénhidrát csökkentett a lassan felszívódó lisztek miatt, valamint glutén és cukormentes.

Hozzávalók:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mérjük ki a liszteket a szódabikarbónát, a vaníliát, citromhéjat, az útifűmaghéjat és az édesítőszert egy tálba. Adjuk hozzá a citromlevet, a langyos tejet és az olvasztott vajat. Lisztezett felületen gyúrjuk át, Válasszuk szét 3 felé a tésztát, majd nyújtsuk kb 23 cm-es rudakká, hogy a végei vékonyabbak legyenek. Fonjuk őket össze. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük kb. 35 percig, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Az egész kalács szénhidrát tartalma: 156 gramm