Fahájas fonott ,tekert kalács szenhidrát szegényen

Egy szuper gyorsan elkészíthető kalács, ami glutén, laktóz és cukormentes. Kevés szénhidrát tartalma miatt inzulin rezisztencia diétába illeszthető.

Kalácsot kívántunk a párommal. Ma ez volt a reggeli cukormentes házi barackdzsemmel. Nagyon finom volt, jó volt bűntudat nélkül kalácsot enni :)

Hozzávalók :

  • 200 g Szafi Reform szénhidrát csökkentett kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt beszerezhető: glutenstopshop)
  • 30 g Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop)
  • 1 g só
  • 3 db M-es tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 g kókuszolaj 
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 40 g laktózmentes tej
  • 1 teáskanál bio reszelt citromhéj

Fahéjas részhez:

  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál laktózmentes tej

Kenéshez:

  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál laktózmentes tej

Elkészítés:

Mérjük ki és keverjük össze külön edénybe a folyékony és száraz hozzávalókat. Öntsük őket egybe és keverjük csomómentesre.  Válasszuk ketté a tésztát és az egyik felébe keverjük a fahéjat és a 2 teáskanál tejet. Pihentessük a tésztát 10 percig. A pihentetés után 2-2 db részre osztani a tésztát és egyenként 25 cm-es rudakat sodorni belőlük. Ezután, nem túl szorosan fonjuk össze. A fonás után körbe tekertem, mint a csigaházat. Sajnos ez a sütés után már nem látszott.

Rakjuk át a kalácsot a tepsire és kenjük le a tetejét a tojással.

Sütés:

Előmelegített sütőben 200 fokon, alsó-felső programon 45 percig sütöttem.

Az egész kalács szénhidrát tartalma: 101,4 gramm

Eredeti recept