Juhtúrós pogi, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó lisztekből

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó lisztekből készült juhtúrós pogácsa. Inzulin Rezisztencia (IR) diétába kiválóan illeszthető, kávé vagy tea mellé kiváló nasi.

A héten maradt egy kis juhtúró, így ki kellet találnom mit is kezdjek vele. Így pogácsát készítettem belőle.

Hozzávalók:

  • 25 dkg Glutenix csicseriborsós kenyérliszt
  • 10 dkg barna riszliszt
  • 14,5 dkg juhtúró
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tk só
  • 1 teáskanál fuktóz
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál útifűmagéj
  • 0,5 dl víz
  • 5 dkg zsír

A kenéshez

  • 1 db tojás

A fél dl vízbe áztatjuk az útifűmaghéjat. Az 1 dl tejet langyosítjuk, beletesszük az 1 teáskanál fruktózt és a porélesztőt, hogy felfusson.A juhtúrót és a tejfölt is meg langyosítottam.  Addig egy tálba öntjük a többi a hozzávalót. Mire feljön az élesztő, az útifűmaghéj is kocsonyás lesz. Majd az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Ha nagyon ragad kevés rizsliszttel lehet segíteni a tésztán. Majd ha összeállt, szoba hőmérsékleten 1 órát kelesztettem. Majd kiszaggattam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és még 15 percet hagytam kelni. Majd lekentem egy felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem. 

 Az egész tészta szénhidráttartalma: 312,5. Én 42 db pogit szaggattam így 1 db szénhidráttartalma: 7,45