A gluténérzékenység és az I. típusú cukorbetegség összefüggései

Azt boncolgatom milyen összefüggés van a két betegség között.

14 hónapos koromban diagnosztizálták a glutén érzékenységemet, majd 9 éves koromban pedig az I. típusú diabéteszt (diabetes mellitus). Mindkét „betegség” autoimmun. Autoimmun betegségről akkor beszélnek, amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen.  Mindig is foglalkoztatott milyen összefüggésben lehet ez a két „betegség”, amit én inkább tartós állapotként élek meg.

A cöliákia vagy más néven lisztérzékenység a gabonákban (búza, rozs, árpa, stb) lévő gluténnal szembeni túlérzékenység miatt kialakulható betegség. Vannak enyhébb (kiütések, ízületi fájdalmak, szédülés, hányinger) és súlyosabb tünetei (hányás, hasmenés, kórós súlyvesztés) is. A cukorbetegség jelei lehetnek a fokozott szomjúságérzet gyakori vizeletürítés, fáradtság, súlyveszteség, ájulás. A két kórság közötti összefüggést két szemszögből is megvizsgálták. Kiderült, hogy a cukorbetegséget diagnosztizált gyerekek már régóta szenvedtek a glutén érzékenység tüneteitől is. Viszont csak a diabetes megállapítása után derült fény a betegségükre.

Közel 40 évig vizsgáltak 9243, 20 év alatti lisztérzékenységben szenvedő 20 év alatti kis beteget, ahol megállapították, hogy 2,4 szerese volt a z I. típusú diabetes kialakulásának kockázata a 20 év alatti gyermekeknél.

Bizonyos magyarázatok szerint a két megbetegedés közti összefüggés valamely auto antitestek miatt következhet be, amelyek a glutént tartalmazó ételek túlzottan korán történő étrendbe bevezetése kapcsán jelennek meg a szervezetben. Más álláspont szerint a genetikai hajlamok függvényei ezen kórságok kialakulása.

Fontos a gyermekkori cukorbetegek szűrése glutén érzékenységre, valamint a lisztérzékeny csemeték szűrése vér és vizeletvizsgálattal cukorbetegségre.

Az én esetemben egy vírusos tüszős mandulagyulladást követően derült fény a cukorbetegségemre. Ennek tünetei nálam ájulás, gyakori vizeletürítés, rengeteg folyadék fogyasztás és drasztikus súlyvesztés voltak.

Ma már úgy fogom fel, ha már így alakult, legalább egészségesen táplálkozom :)