Egy nagy kedven főételem. Tavasszal és ősszel sűrűn kerül nálunk az asztalra, amikor zsenge a karalábé. Nem szoktam beletölteni a karalábéba, csak kockára vágom ás gombócokat formálok a husiból és kölesből.
Hozzávalók (4 adag):
- 50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke vagy pulyka is)
- 1 db tojás
- 6 közepes db karalábé
- 10 dkg köles
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál barna rizsliszt (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
- 1 csokor petrezselyem zöld
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A karalábékat kockákra vágjuk .A darált húst összekeverjük a tojással, az előzőleg félig megfőtt kölessel, ízlés szerint sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Az így elkészített gombócokat a kockára vágott karalábéra tesszük. Annyi vizet öntünk alá, hogy háromnegyedig ellepje. Ízesítjük sóval, borssal és beletesszük a szódabikarbónát, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, kiszedjük a gombócokat. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és hagyjuk egyet rottyanni. Visszahelyezzük a gombócokat, majd elzárjuk.
1 adag szénhidrát tartalma: 36,42 gramm