Töltött karalábé

Egy kiadós ebéd vagy vacsora. Inzulinrezisztencia diétába illeszthető főétel, gluténmentesen.

 

Egy nagy kedven főételem. Tavasszal és ősszel sűrűn kerül nálunk az asztalra, amikor zsenge a karalábé. Nem szoktam beletölteni a karalábéba, csak kockára vágom ás gombócokat formálok a husiból és kölesből.

 

Hozzávalók (4 adag):

 

  • 50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke vagy pulyka is)
  • 1 db tojás
  • 6 közepes db karalábé
  • 10 dkg köles
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál barna rizsliszt (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 1 csokor petrezselyem zöld
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

A karalábékat kockákra vágjuk .A darált húst összekeverjük a tojással, az előzőleg félig megfőtt kölessel, ízlés szerint sózzuk, ízesítjük a fűszerekkel. Az így elkészített gombócokat a kockára vágott karalábéra tesszük.  Annyi vizet öntünk alá, hogy háromnegyedig ellepje. Ízesítjük sóval, borssal és beletesszük a szódabikarbónát, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, kiszedjük a gombócokat. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit hozzáöntünk a karalábédarabkákhoz, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és hagyjuk egyet rottyanni. Visszahelyezzük  a gombócokat, majd elzárjuk. 

1 adag szénhidrát tartalma: 36,42 gramm