Egy nagyon finom, különleges, sütés nélküli torta magvakból, túróból és répából

Egy sütés nélküli, cukor, liszt (glutén) és tojásmentes torta. Alacsony szénhidrát tartalma miatt, fogyókúrába és IR diétába is illeszthető. Ha totuból készíted, növényi joghurttal akkor tejmentesen is működik :)

Egy nagyon különleges, ám de isteni desszert, amit még sütni sem kell. Mindenképp próbáljátok ki, megéri ;)

Hozzávalók a "tésztához":

  • 15 dkg durvára darált mandula (bármi lehet, akár dió is, nekem ezek voltak itthon)
  • 15 dkg durvára darált kesudió
  • 1 evőkanál  Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 6 dkg zsiradék (bármi lehet ízléstől, diétától függően én vajat használtam)

Túró réteg hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 2-3 evőkanál tejföl (én 2 evőkanállal 4 dkg használtam)
  • 2 evőkanál  Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • bio citromhéj ízlé szerint
  • bio narancshéj ízlés szerint
  • vanília aroma ízlés szerint
  • fél citrom leve
  • 1,5 csomag zselatin expressz (nem tartalmaz cukrot és glutént sem)

A répás réteg hozzávalói:

  • 4 db közepes méretű répa
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer keverék
  • 1 teáskanál  Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 1 csomag színtelen tortazselé

Egy 25 cm-es lekapcsolható tortaformát használtam. A magvakat a zsiradékkal és az édesítővel jól elkevertem, majd a tortaforma aljába nyomkodtam. A túrót összetörtem a tejföllel a citromlével, a citrom és narancshéjjal és az édesítőszerrel jól elkevertem. Majd a végén hozzá keverjük a másfél csomag expressz zselét. Rátesszük a "tésztára", majd mehet a hűtőbe. A répákat meghámozzuk, összevágjuk és a mézeskalács fűszer keverékkel és az édesítőszerrel megfőzzük. Ha megfőtt összeturmixoljuk, de vigyázzuk, hogy ha nem maradt leve, akkor egy kis vízzel fel kell önteni. Majd forrásig visszatesszük a tűzhelyre. Amikor forrni kezd elzárjuk és beletesszük az egy csomag tortazselét. Kevergetjük és egy kicsit hagyjuk hűlni. Amikor látjuk, hogy lassan kezd megdermedni, kivesszük a tortaformát a hűtőből és rátesszük a túrós rétegre, majd megint megy hűlni a hűtőbe. Jó alaposan le kell hűteni, így néhány óra kell hozzá, de megéri kivárni, mert isteni finom. Nekem már a karácsony ízei jutottak róla eszembe :)

Én 20 szeletre vágtam a tortát így  egy szelet szénhidrát tartalma: 6,28 gramm