Egy nagyon különleges, ám de isteni desszert, amit még sütni sem kell. Mindenképp próbáljátok ki, megéri ;)
Hozzávalók a "tésztához":
- 15 dkg durvára darált mandula (bármi lehet, akár dió is, nekem ezek voltak itthon)
- 15 dkg durvára darált kesudió
- 1 evőkanál Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
- 6 dkg zsiradék (bármi lehet ízléstől, diétától függően én vajat használtam)
Túró réteg hozzávalói:
- 50 dkg túró
- 2-3 evőkanál tejföl (én 2 evőkanállal 4 dkg használtam)
- 2 evőkanál Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
- bio citromhéj ízlé szerint
- bio narancshéj ízlés szerint
- vanília aroma ízlés szerint
- fél citrom leve
- 1,5 csomag zselatin expressz (nem tartalmaz cukrot és glutént sem)
A répás réteg hozzávalói:
Egy 25 cm-es lekapcsolható tortaformát használtam. A magvakat a zsiradékkal és az édesítővel jól elkevertem, majd a tortaforma aljába nyomkodtam. A túrót összetörtem a tejföllel a citromlével, a citrom és narancshéjjal és az édesítőszerrel jól elkevertem. Majd a végén hozzá keverjük a másfél csomag expressz zselét. Rátesszük a "tésztára", majd mehet a hűtőbe. A répákat meghámozzuk, összevágjuk és a mézeskalács fűszer keverékkel és az édesítőszerrel megfőzzük. Ha megfőtt összeturmixoljuk, de vigyázzuk, hogy ha nem maradt leve, akkor egy kis vízzel fel kell önteni. Majd forrásig visszatesszük a tűzhelyre. Amikor forrni kezd elzárjuk és beletesszük az egy csomag tortazselét. Kevergetjük és egy kicsit hagyjuk hűlni. Amikor látjuk, hogy lassan kezd megdermedni, kivesszük a tortaformát a hűtőből és rátesszük a túrós rétegre, majd megint megy hűlni a hűtőbe. Jó alaposan le kell hűteni, így néhány óra kell hozzá, de megéri kivárni, mert isteni finom. Nekem már a karácsony ízei jutottak róla eszembe :)
Én 20 szeletre vágtam a tortát így egy szelet szénhidrát tartalma: 6,28 gramm