Eszterházy torta glutén, laktóz és cukormentesen

Eszterházy torta glutén, laktóz és cukormentesen. Egy nem könnyű torta megsütésére vállalkoztam, de nem bántam, meg, még annak ellenére sem, hogy a díszítés nem lett tökéletes, de az íze mindenért kárpótolt.

 

Édesapám születésnapjára sütöttem, és mivel csak én vagyok glutén érzékeny és cukorbeteg azért készült így, hogy ehessek belőle.

Hozzávalók a tésztához (5 db torta laphoz):

  • 10 db tojásfehérje
  • 30 dkg eritrit
  • 20 dkg darát dió
  • 10 dkg darált mandula
  • 20 dkg Nutri free mix per pane liszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 csomag expressz zselatin
  • 5 dl laktózmentes tej
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 10 db tojássárgája
  • 30 dkg laktózmentes vaj
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg darált mandula
  • rum aroma ízlés szerint
  • 15 dkg eritrit

Díszítéshez:

  • 10 dkg cukormentes fehér csoki
  • 5 dkg cukormentes fekete csoki
  • durvára darált dió és mandula
  • 5 szem egész dió

A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk az eritritet és tovább verjük. . A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a darált diót és mandulát.  Ha kész 5 db, 20-22 cm átmérőjű lapot sütünk belőle, melyeket egyenként kb. 10 percig sütünk előmelegített, 200°C-os sütőben.

A krémhez a tojások sárgáját a 12 dkg eritrittel habosra keverjük, miközben a tejet felforraljuk a vanília kikapart belsejével és a rumaromával.  Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej. Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd amikor már langyos, hozzákeverjük a zselatint, valamint belekeverjük a darált diót és mandulát.

Amíg hűl a krém, előkészíthetjük a vajas részt. Puha vajjal érdemes dolgozni. Habosra, azaz amíg kifehéredik felverjük 3 dkg eritrittel. A már kihűlt tojásos krémmel habosra verjük és a hűtőbe tesszük teljesen lehűlni.

Ezután megtöltjük a tortát. Egy lekapcsolható tortaforma oldalát használom. Egy réteg piskóta egy réteg krém, ez így megy az utolsó ötödik piskótáig. Akkor levesszük a formát, annyi krém van az oldalán, amit már csak elsimítani korrigálni kell. Jöhet a díszítés.

A díszítéshez a fehér csokoládét és az étcsokoládét is megolvasztjuk,  gőz fölött, folyamatos kevergetés mellet. A torta közepére öntjük a megolvasztott a fehér csokoládét, majd egyenletesen elkenjük rajta, ügyelve arra, hogy csak a torta tetejét vonjuk be vele.

Az étcsokoládét körkörösen csigavonalban csurgatjuk a fehér csokoládéra. Hát nekem ez a része sajnos nem sikerült, valamiért túl sűrű lett a csoki és nem tudtam vele dolgozni ezért én elmaszatoltam a fehér csoki tetején. Ezután, megszórtam az oldalát durvára darált dió és mandula keverékével.

Így kellet volna a fekete csokival díszíteni: Egy fogpiszkálóval pókhálószerűen kihúzzuk az étcsokoládét sugár irányban úgy, hogy először kifelé négy irányba, majd kívülről befelé a közepéig haladunk. Így megkaphatjuk az Eszterházy torta mintáját.

Az egész torta szénhidráttartalma: 399,6 gramm

Eredeti recept