Kakaós-fahájas- szénhidrátszegény kalács

Szénhidrát szegény, glutén, cukor és laktózmentes, amely az inzulin rezisztencia diétába is szuperül klappol. Na és persze elképesztően finom :)

 

Kalácsot hoztam, mert megkívántam, de mivel vigyázok, hogy mit eszem, meg jön a nyár így meg pláne számolom a szénhidrátokat.

Hozzávalók :

  • 200 g Szafi Reform szénhidrát csökkentett kenyér és péksütemény lisztkeverék 
  • 55 g eritrit
  • 1 g só
  • 3 db M-es tojás
  • 2 db tojásfehérje
  • 20 g kókuszolaj 
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 40 g víz

A fahájas-kakaós részhez:

  • fél teáskanál zsírszegény kakaópor
  • fél teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál víz

Kenéshez:

  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál laktózmentes tej

Elkészítés:

Mérjük ki és keverjük össze külön edénybe a folyékony és száraz hozzávalókat.Öntsük őket egybe és keverjük csomómentesre.  Válasszuk ketté a tésztát és az egyik felébe keverjük a kakaót és fahéjat és a 2 teáskanál vizet. Pihentessük a tésztát 10 percig. 10 perc pihentetés után 2-2 db részre osztani a tésztát és egyenként 25 cm-es rudakat sodorni belőlük.
Ezután, nem túl szorosan fonjuk össze.

Rakjuk át a kalácsot a tepsire és kenjük le a tetejét a tojással.

Sütés:

Előmelegített sütőben 200 fokon, alsó-felső programon 40 percig sütöttem.

Az egész kalács szénhidrát tartalma: 98,4 gramm

Eredeti recept