Régebben nem rajongtam a kelt tésztákért, de az utóbbi időben, mióta remekül sikerülnek megkedveltem az elkészítését. Ennek a csigának a különlegessége, hogy sem glutént, sem cukrot és laktózt sem tartalmaz.
Hozzávalók:
- 280 g Schar B liszt
- 1 evőkanál utifűmaghéj 2 evőkanál vízben áztatva
- 2 csomag porélesztő
- 2 evőkanál fruktóz
- 2 dl laktózmentes tej
- 2 ek olaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- reszelt citromhéj
- 30 ml víz (ezt még dagasztáskor hozzá kell adagolni)
Töltelék:
- 4 dl laktózmentes tej
- 3 kanál eritrit
- 1 csomag vaníliás pudingpor (nálam Aldis)
- 1 kiskanál vaníliás fruktóz
- mazsola ízlés szerint
Tetejére:
- 3 ek laktózmentes tej
- 1 tk laktózmentes vaj összemelegítve
Az élesztőt a 2 dl tejben és egy teáskanál fruktózzal felfuttattam. Addig a száraz hozzávalókat összekevertem. A lisztbe öntöttem az élesztőt és elkezdtem dagasztani robotgéppel. Fokozatosan adtam hozzá az olajat és a 30 ml vizet. A dagasztás követően kevés lisztel és olajjal átgyúrtam. Lefedve kb 35- 40 percig szoba hőmérsékleten kelesztettem.
Amíg kelt a tészta a pudingot a megszokott módon készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni amíg a tészta megkel. Amikor megkelt kb fél cm vastagra nyújtottam és megkentem a pudinggal. 1,5 cm vastag szeletekre vágtam. sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sült, majd meglocsoltam az összemelegített vajas tejjel, és újabb 15 perc alatt készre sütöttem.
Az egész rúd szénhidráttartalma: 310 g, egy szeleté pedig attól függ hány db csigát készítünk, nálam 14 db lett így 1 db szénhidráttartalma: 22 g
Köszönöm a szuper receptet Hidi Marika