Pajzsmirigy betegségek és a gluténérzékenység összefüggései

Egy sajnos örökké aktuális téma. A glutén érzékenység és a pajzsmirigy betegségek összefüggéseit boncolgatom.

Egy korábbi cikkemben már írtam, a gluténérzékenység és más autoimmun betegség öszzefüggéseiről, most a pajzsmirigy betegségeket veszem górcső alá.

Mint azt már sok forrásból tudjuk, az autoimmun betegségek kialakulásának okai nagyon összetettek lehetnek.  Sok dolog állhat a hátterében, mint például különböző immunológiai, genetikai, fertőzések, és környezeti faktorok vesznek részt a kialakulásukban. valamint ez  nemenként is eltérhet.

A lisztérzékenység (cöliákia), is egy autoimmun betegség, mely során a szervezet nem tolerálja a glutént. Ami egy olyan fajta összetevő amely megtalálható  a búzában, rozsban, árpában, akár a gyógyszerekben és minden olyan élelmiszerben is amire nem is gondolnánk.
Az immunrendszer a vékonybélen keresztül reagál a gluténra úgy, hogy annak nyálkahártyáját károsítja. Ennek állapotát tükrözéssel van lehetőség vizsgálni.
 

Az utóbbi időben kutatások támasztják alá, hogy a gluténérzékenység összefügghet különböző pajzsmirigy betegségekkel. de leginkább  a Hashimoto szindrómát emlegetik a gluténintoleranciával együtt előforduló betegségként. Hashimoto thyreoiditisben az anti-TPO, és/vagy az anti-thyreoglobulin (anti-TG) vizsgálják, mérik.

Ez a betegség a pajzsmirigy alul-működése, úgy nevezett szervspecifikus autoimmun betegség, magyarul a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont.
Az immunrendszer egyes a pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulin) antitesteket termelnek. Ezáltal egy folyamatos gyulladás áll fenn, végső esetben elhal a pajzsmirigy.

Kezdeti tünetei:

  • gyenge állóképesség, fáradtság,
  • hízás, inkább fázik, mint meleg van
  • száraz haj és a bőr
  • székrekedés

Tünetei előrehaladott állapotban:

  • a kiesett hormontermelést külső hormonadással kell pótolni,
  • a tüneteket pedig egyénre szabottan szükséges diétával, pszichológussal, sporttal kezelni

A két betegség között a kapocs, hogy mindkettő betegség autoimmun. Hashimoto betegség estén javasolják a glutén és tejmentes diétát. Vizsgálatok szerint ugyancsak együtt járhat kézen fogva,  a gluténérzékenységgel, mint a diabétesszel.

Tehát, mindenképpen javasolt a gluténintolerancia vizsgálat autoimmun pajzsmirigy betegségekben, és fordítva.