Kelt muffin teff lisztből, vajjal és sajttal töltve

Egy egy kelt tésztából készült teff lisztes muffin, aminek igazából nincs köze a muffinhoz, csak annyi, hogy formában sül. Sajttal és vajjal töltve. Glutén és laktózmentes.

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 dl laktózmentes tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 teáskanál gyümölcscukor
  • 1 teáskanál útifű maghéj
  • 45 dkg Nativa Mix all teff pane, pizza, e focaccia liszt
  • 1 teáskanál só
  • 75 ml kókuszolaj
  • 2 db tojás

Töltelék:

  • 4 dkg laktózmentes vaj (de így utólag azt mondom nem is biztos hogy legközelebb, nem csak sajt kerül bele)
  • 12 dkg laktózmentes sajt

Tetejére:

  • 1 tojás
  • chia mag, szezámmag

1 dl langyos tejben elkeverjük a fruktózt és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Hozzátesszük a tojást és a felfutott élesztőt. A maradék tejet langyosan hozzátesszük és elkezdjük dagasztani, majd fokozatosan öntjük hozzá az olajat. 12 részre osztva  kis gombócokat formálunk, közben lisztezni kell mert ragad a tészta. Lisztezett felületen 12x18 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A felső részét 2-3 cm mélységben derelye vágóval 6-7 helyen bevágjuk, majd a nem bevágdosott részt megkenjük vajjal és  megszórjuk reszelt sajttal. Ezután feltekerjük, úgy hogy felül legyen a bevágdosott rész  és összefogjuk, hogy kör alakú legyen. Kikent muffin sütőbe teszzük, ezt mindegy gombóccal megismételjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. 20 percig hagyjuk kelni a muffinokat, amíg a sütő bemelegszik. Aztán megkenjük a felvert tojással és ízlés szerint magokkal megszórjuk. Majd 30-35 percig sütjük.

1 db szénhidráttartalma: 32,36 gramm

 

Eredeti recept