Ezt a receptet egy nyaralás alkalmával találtam ki a rendelkezésre álló alapanyagokból. A szempont az volt, hogy egy könnyű ebédet alkossak a nyári melegben, ami gyorsan elkészül :)
A húshoz, páchoz, mártáshoz:
- 1 kg csirkemell
- 1 dl kókuszolaj
- 1dl citromlé
- 1dl narancslé
- 6 gerezd fokhagyma
- friss citromfű, menta, gyömbér
- 1 dl laktóz mentes tejföl (növényi tejföl vagy tejszín is jó)
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál méz
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- Parmezán sajt
Elkészítése
A páchoz apróra vágjuk a fokhagymát, majd a megforrósított kókuszolajon megpirítom. Hozzáadom a narancs és citromlevet, mézet, fűszerköményt, sót és kb 2-3 percig összeforralom, amikor kihűlt hozzáadom a frissen reszelt gyömbért, az apróra vágott citrom füvet és mentát. Egy dobozba ráöntöm a szeletekre vágott csirkemellre öntjük és egy éjszakát pácoljuk. A lényeg ellepje a pác. Másnap grillen vagy sütőben megsütjük a húst. A páclevet megmelegítjük, hozzáadjuk a tejfölben elkevert parmezánsajtot és forralásig melegítjük.
Saláta hozzávalói:
- 1 csomag bébi spenót
- 1 csomag ruccola
- Koktélparadicsom
- Piros és zöld paprika
- Aszalt áfonya
- 2 kisebb savanykás alma
- 1 kígyóuborka
- Laktózmentes reszelt sajt
- Friss citromfű, menta, bazsalikom apróra vágva, gyömbér reszelve
- Balzsamecet
- Olívaolaj
- Citromlé
- Kevés só és frissen őrölt bors
A hozzávalókat összevágjuk és egy nagy tálban összekeverjük. Az olajból, citromléből, balzsamecetből, friss zöldfűszerekből, sóból, borsból készült öntettel újra összekeverjük