Citromkrémes pite cukor, glutén mentesen szénhidrát szegényen

Egy nagyon finom citromos, üdítő desszert, aminek a tésztája lassan felszívódó szénhidrátokból készül, így IR diétába is illeszthető. Ezenkívül glutén és cukormentes is. mit keresel? receptek cikkek

Tészta:

Krém:
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 3 citromból nyert bio citromlé
  • 3 citromból nyert bio citromhéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszín

 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kb. 1 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük. Amíg hűl, felütjük a 3 tojást, alaposan elkeverjük az édesítőszerrel és hozzáadjuk a citromok kifacsart levét és lereszelt héját is. Gőz fölé tesszük, és addig kavargatjuk, amíg besűrűsödik. (Kb. 15 perc, vagy több, mindenképp lassú tűzön csináljuk, nehogy kicsapódjon a tojás.) Ha elérte a pudingállagot, akkor félretesszük hűlni. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.  A tészta eléggé morzsálódik , ezért egyenletesen elosztva, a tortaformába nyomkodjuk, úgy, hogy az oldalára is tegyünk bele (falat építünk a krémnek). Kicsit megszurkáljuk villával, sütőpapírral beborítjuk, és sütőbabbal vagy más nyomatékkal kb. 10 percen át sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ekkor eltávolítjuk a babot sütőpapírostul, és a tésztát még visszatoljuk 6-8 percre, amíg rózsaszínre sül. Ha kész, megvárjuk amíg kihűl. A mascarponét felverjük a tejszínnel és hozzáadjuk az előzőleg megfőzött citrom pudingot. Amíg kihűl a tészta hűtőbe tesszük. A krémet a piteformába öntjük, és tetszés szerint díszítjük (én cukormentes "cukrozott"narancshéjjal és citrommal diszítetem). Fogyasztás előtt behűtjük.

Az egész torta ch tartalma: 170,5 gramm, Én 10 szeletre vágtam, így 1 szelet 17,05 gramm ch-t tartalmaz.