Linzer lemon curddal, mogyorókrémmel glutén és cukormentesen szénhidrátszegényen

Egy nagyon finom, puha linzer, glutén, cukormentesen, szénhidrátszegényen. Elkészíthető margarinnal, így tejmentessé tehető. Ir diétába illeszthető.

A tésztához:

A lemon curdhoz:

  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 biocitrom reszelt héja
  • 2 dl citromlé
  • 4 evőkanál  stevia-eritrit keverék (ha valakinek savanyú, tehet még bele, vagy 15 dkg porcukor,aki nem diétázik)
  • 8 dkg vaj

Tetejére:

Mogyorókrém:

Kis lábosban, kézi habverővel, a vaj kivételével összekeverjük a lemon curd hozzávalóit, és takaréklángon besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és hűlni hagyjuk. Ha azavar benne valakiz a citromhéj, most ebben a fázisban szűrje át szűrőn.
A tésztához elkeverjük a lisztet az édesítőszerrel, a reszelt citromhéjjal, és robotgépben a felkockázott hideg vajjal morzsásra dolgozzuk. (Gép híján kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Hozzáadjuk a citromlét és a tojássárgáját, kézzel összegyúrjuk.  Fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt  170 fokon, alsó-felső módban előmelegítjük.
Barna rizsliszttel megszórt deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk Sütőpapíros tepsire tesszük, és 10-12 perc alatt világosra sütjük. (Figyelni kell, mert könnyen megégnek.)
Kihűlés után a lyukas linzereket a porrá őrölt édesítőszerrel megszórjuk , majd a  lemon curddal és a mogyorókrémmel megkenve összeragasztjuk a párokat.
Nekem 30 db összeragasztott linzer lett, a fele lemon curddal a fele mogyorókrémmel.
1 db lemon curdos linzer szénhidráttartalma: 10,48 g
1 db mogyorókrémes linzer szénhidráttartalma: 10,92 g