Oregánós, fokhagymás ciabatta, gyökérkenyér gluténmentesen teff liszttel

Olasz kenyérféleség, azaz ciabatta glutén és tojásmentes kivitelben teff liszttel, fokhagymás, oregánós ízesítéssel. Az illata és az íze is isteni, érdemes kipróbálni. Kívül ropogós, belül pihe puha :)

Már régóta szerettem volna kipróbálni ezt az olasz kenyérféleséget gluténmentesen. A tésztával élmény volt dolgozni. Egy dolgot sajnálok, az illatát így nem lehet érezni, na de ezért is érmes megsütni. Kívül ropog belül puha, nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 400 ml langyos víz
  • 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
  • 1 teáskanál gyümölcscukor
  • 350 g Nutri free mix per pane (itt beszerezhető: glutenstopshop)
  • 65 g Nativa Farina di teff liszt
  • 1 evőkanál útifű maghéj
  • 1 púpos teáskanál só
  • 2 evőkanál  extra szűz olíva olaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld 

Az útifű maghéjat 100 ml vízbe áztatom, hogy kocsonyás állagú legyen. 100 ml vízben az 1 teáskanál gyümölcscukorral felfuttatom az élesztőt. Közben kimértem a szárazanyagokat. Belekevertem a fűszereket és fokhagymanyomón átnyomtam a fokhagymát, majd ezeket is a liszthez adtam. Amikor az élesztő feljött és kocsonyás az útifű maghéj azokat is a liszthez adom. Majd 200 ml langyos vízzel elkezdem dagasztani. Közben folyamatosan adagolom bele a 2 evőkanál olajat amivel dagasztom tovább. 

 

Konyharuhába csomagolva 1 órát hagytam kelni. Közben elkezdtem a sütőt bemelegíteni 150 fokra. Szépen megkelt, nagyon jó állagú volt a tészta, szuperül lehetett vele dolgozni.

Kettéválasztottam a tésztát, majd két hosszúkás kenyérkét formáztam, amiket megcsavartam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megszórtam barna rizsliszttel, majd hagytam addig kelni még amíg a sütő 250 fokra bemelegszik (kb fél óra).

Mikor bedugtam a sütőbe visszavettem a hőfokot 225 fokra majd 30 percig sütöttem. 

Egy kenyér szénhidrát tartalma: 179,75 gramm