Már régóta szerettem volna kipróbálni ezt az olasz kenyérféleséget gluténmentesen. A tésztával élmény volt dolgozni. Egy dolgot sajnálok, az illatát így nem lehet érezni, na de ezért is érmes megsütni. Kívül ropog belül puha, nagyon finom.
Hozzávalók:
- 400 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 1 teáskanál gyümölcscukor
- 350 g Nutri free mix per pane (itt beszerezhető: glutenstopshop)
- 65 g Nativa Farina di teff liszt
- 1 evőkanál útifű maghéj
- 1 púpos teáskanál só
- 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1 teáskanál oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál petrezselyemzöld
Az útifű maghéjat 100 ml vízbe áztatom, hogy kocsonyás állagú legyen. 100 ml vízben az 1 teáskanál gyümölcscukorral felfuttatom az élesztőt. Közben kimértem a szárazanyagokat. Belekevertem a fűszereket és fokhagymanyomón átnyomtam a fokhagymát, majd ezeket is a liszthez adtam. Amikor az élesztő feljött és kocsonyás az útifű maghéj azokat is a liszthez adom. Majd 200 ml langyos vízzel elkezdem dagasztani. Közben folyamatosan adagolom bele a 2 evőkanál olajat amivel dagasztom tovább.
Konyharuhába csomagolva 1 órát hagytam kelni. Közben elkezdtem a sütőt bemelegíteni 150 fokra. Szépen megkelt, nagyon jó állagú volt a tészta, szuperül lehetett vele dolgozni.
Kettéválasztottam a tésztát, majd két hosszúkás kenyérkét formáztam, amiket megcsavartam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megszórtam barna rizsliszttel, majd hagytam addig kelni még amíg a sütő 250 fokra bemelegszik (kb fél óra).
Mikor bedugtam a sütőbe visszavettem a hőfokot 225 fokra majd 30 percig sütöttem.
Egy kenyér szénhidrát tartalma: 179,75 gramm