Sajtfánk gluténmentesen, lassan felszívódó szénhidrátokból

Barna rizslisztből és Szafi reform péksütemény lisztből készült sajtfánk. Nagyon finom és gyorsan elkészül, ráadásul akár a tejet magtejre és sajtot növényi sajtra cserélve, tejmentesen is elkészíthető- IR diétába illeszthető.

Ezt a sós égetett tésztát már sokfajta lisztből kipróbáltam, de most lassan felszívódó szénhidrátokból készült.

Hozzávalók:

  • 2,5 dl   tej
  • 5 gramm só
  • 3 egész tojás ( nekem a bolt L-es méretnek felel meg, mert piaci tojás)
  • 60 g Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 100 g barna rizsliszt (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
  • 80 gramm kókuszolaj
  • 100 gramm  füstölt sajt
  • 50 gramm parmezán sajt
  • 50 g ementáli sajt

A tejet a sóval felforraltam, majd hozzáadtam a vajat, miután elolvadt takarékra vettem a gázt, majd folyamatos kevergetés mellett, hozzáadtam a lisztet, addig kell a tűzön hagyni, amíg elválik a tészta az edény falától. Majd utána egyesével jól elkevertem benne a tojásokat. Mikor már hűlt egy kicsit belekevertem a reszelt sajtokat. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd a tésztát habzsákba töltöttem és kb. másfél diónyi nagyságú halmokat nyomtam belőle. 10 percig aló-felső fokozaton 200 fokon, majd 180 fokon újabb 10 percet sütöttem. 

Nekem 30 db lett belőle, így 1 db szénhidrát tartalma: 4,1 gramm