Megkívántam valami sós péksüteményt. Mivel császárzsömlét már régen csináltam, most erre esett a választásom
Hozzávalók (5 db-hoz):
- 200 g Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék (+ 5 g a gyúráshoz) (itt beszerezheto: glutenstopshop.hu)
- 4 g só
- 35 g frissen facsart citromlé
- 20 g folyékony kókuszolaj
- 3 db tojás (nekem a piacról való, ha bolti akkor 4 db M-es kell)
- 75 g meleg víz (de nem forró!)
- 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
- 10 dkg laktózmentes reszelt sajt( bármilyen sajt jó, nálam trappista volt)
A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat robotgép dagasztó szárával jó alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymát és a sajtot és még 2 percig kevertem. A tészta kicsit ragacsos, de majd a pihentetés után jobb lesz az állaga. 10 percig pihentettem a tésztát. Lisztezett felületen átgyúrtam, majd öt részre osztottam a tésztát. 30-35 cm hosszú rudakat formáztam belőle. Először csomót kell kötni a közepére. A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta alá hajtottam és a közepén áthúztam. Megfordítottam a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtattam (Sajnos a folyamatról, nem készült kép, de legközelebb pótolni fogom). A sütőt 200 fokra előmelegítettem. Közben az elkészült zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd megszórtam reszelt sajttal és chia maggal. 200 fokon 40 perc alatt, alsó-felső fokozaton készre sütjük.
1 db zsemle szénhidrát tartalma: 19,68 gramm