Sajtos-fokhagymás szénhidrátszegény császárzsömle

IR barát, szénhidrátszegény sajtos- fokhagymás császárzsömle. Nagyon finom, laktató, érdemes kipróbálni!

 

Megkívántam valami  sós péksüteményt. Mivel császárzsömlét már régen csináltam, most erre esett a választásom

Hozzávalók (5 db-hoz):

  • 200 g Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék (+ 5 g a gyúráshoz) (itt beszerezheto: glutenstopshop.hu)
  • 4 g só
  • 35 g frissen facsart citromlé
  • 20 g folyékony kókuszolaj 
  • 3 db tojás (nekem a piacról való, ha bolti akkor 4 db M-es kell)
  • 75 g meleg víz (de nem forró!)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve
  • 10 dkg  laktózmentes reszelt sajt( bármilyen sajt jó, nálam trappista volt)

A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat robotgép dagasztó szárával jó alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymát és a sajtot és még 2 percig kevertem. A tészta kicsit ragacsos, de majd a pihentetés után jobb lesz az állaga. 10 percig pihentettem a tésztát. Lisztezett felületen átgyúrtam, majd öt részre osztottam a tésztát. 30-35 cm hosszú rudakat formáztam belőle. Először csomót kell kötni a közepére. A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta alá hajtottam és a közepén áthúztam. Megfordítottam a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtattam (Sajnos a folyamatról, nem készült kép, de legközelebb pótolni fogom). A sütőt 200 fokra előmelegítettem. Közben az elkészült zsömléket sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd megszórtam reszelt sajttal és chia maggal. 200 fokon 40 perc alatt, alsó-felső fokozaton készre sütjük.

1 db zsemle szénhidrát tartalma: 19,68 gramm