Már régóta tervben volt, hogy kipróbáljam, tegnap meg is csináltam. Nem bántam meg isteni finom :)
Hozzávalók (12 db jégkrémhez):
- 400 ml laktózmentes habtejszín
- 200 ml laktózmentes tej (+1 evőkanál a sós karamellhez)
- 2 evőkanál Szafi reform négyszeres erősségű édesítő (itt beszerezhető: glutenstopshop.hu)
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 5 tojás sárgája
- 5 dkg kókuszvirág cukor
- 2 dkg laktózmentes vaj
- 1 evőkanál víz
- csipet só
A tejszínt és a tejet odatesszük és forrásig melegítjük a vaníliával. Addig a tojások sárgáját kikevertem az édesítővel, majd adtam hozzá néhány kanál meleg tej-tejszín keveréket. Majd hozzákevertem a meleg tejhez és sűrűsödésig főztem. Most jön a sós karamell. A kókuszvirág cukrot az 1 evőkanál vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet és egy nagy csipet sót, ha összeforrt elzárjuk. A karamellből bő két kanálnyit félreteszünk a többit az előzőleg elkészített masszához adjuk és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt jégkrémformába öntjük, úgy hogy közben a maradék karamellből is csurgatunk bele. Nekem egy éjszakát volt a mélyhűtőben.
1 db fagyi szénhidráttartalma: 6,11 gramm