Szénhidráttartalom, csökkentett szénhidrát, stb.

Miért fontos a szénhidráttartalom feltüntetése? Mit jelentet a csökkentett szénhidrát tartalom, miért fontos, mi a haszna?

 

Miért tartom fontosnak azt, hogy a receptek végén fel legyen tüntetve az ételek, desszertek szénhidráttartalma?

Cukorbetegként meghatározott, hogy naponta hány g szénhidrát elfogyasztása megengedett az orvos vagy dietetikus javaslatára. Ez persze egyénileg és élethelyzetenként eltérhet. Nem mindegy például az egyén életkora (gyermekről vagy, fejlődő szervezetről, avagy idősebb korosztályról van e szó), az hogy sportol vagy várandós. Illetve akik fogyókúráznak szintén számolniuk kell a szénhidrátot és kalóriát. Ezen esetben szintén egyéni, kinek, hogyan működik a szervezet, mennyi kalóriára van szüksége a szervezete egészséges működéséhez, mennyit sportol, azaz mennyi energia szükséges ahhoz, hogy veszíteni tudjon a súlyából.

Mit jelent a csökkentett szénhidráttartalom és miért fontos, mi a haszna?

A hagyományos étkezésben a fehér lisztek és cukrok, a gluténmenetes étrendben pedig a kukorica, rizsliszt, burgonyaliszt és keményítők helyett lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó liszteket használunk. Én most a gluténmentes alapanyagokról beszélek leginkább, mivel ebben én is érintett vagyok. Én rizst és burgonyát hosszú évek óta nem fogyasztok, mivel ezek hirtelen emelik meg a vércukor szintet, majd utána gyorsan képes le is esni. Ekkor van az, hogy az ember bármit megenne, felfalna. Ez elkerülhető a lassan felszívódó szénhidrátokkal, így egyensúlyban tartva vércukor szintet. Arról nem is beszélve, hogy kevésbe lesz éhes az elfogyasztásukat követően az ember. Ilyen lisztek például: köles, hajdina, csicseriborsó, zab. A krumplit édesburgonyára és zellerre cseréltem, a riszt pedig kölessel, vagy zabbal váltottam ki. Én fehér cukrot egyáltalán nem használok. Amiben egyáltalán nem váltható ki a a cukor (élesztő felfuttatás, karamell, stb) ott fruktózt vagy kókusz virágcukrot használok. Zsiradékból napraforgóolajat szintén hosszú évek óta nem látott a konyhám, kókuszolajjal, laktózmentes vajjal és olívaolajjal, tökmagolajjal, mandulaolajjal főzök. Összefoglalva a csökkentett szénhidrát a vércukorszint egyensúlyban tartása miatt a legfontosabb, mellyel elkerülhetjük annak leesését, ezzel a plusz kalóriák elfogyasztását, ezáltal a testsúly növekedést.