Voltam olyan szerencsés, hogy kipróbálhattam a Nativa teff lisztkeverékét. Szuper zsömiket sütöttem belőle. A dobozon lévő receptet variáltam át.
Hozzávalók:
- 250 g Nativa Mix per pane
- 1 csomag porélesztő
- 100 ml laktózmentes tej
- 90 ml langyos víz
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál fruktóz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 marék tökmag
- 1 marék napraforgómag
Meglangyosítottam a tejet, beletettem a fruktózt és a porélesztőt, majd hagytam felfutni. Addig kimértem a többi hozzávalót. Mikor felfutott az élesztő a sóval és magokkal elkevert liszthez öntöttem, majd a langyos vízzel elkezdtem dagasztani, végül hozzáadtam az olajat. Szoba hőmérsékleten betakargatva 50 percet hagytam kelni.
Egy óra múlva a duplájára kelt a tészta.
Négy részre osztottam a tésztát olajos kézzel zsömléket formáztam belőle. nagyon jó volt dolgozni a tésztával, könnyű volt és levegős, pont olyan, mintha búzás lenne. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. Mikor kivettem a sütőből, megkentem vízzel és rácson hagytam kihűlni. Isteni finom lett kívül ropogós belül puha.
Egy zsömle szénhidráttartalma: 52 gramm